sreda, 4. april 2012

Vrhovlje, prva omemba kraja pred 660 leti

Sferchogla, Vercholia, Verculia, Vercoglium, Verhulium, Vrhovlje pri Kojskem

Trgatev je za vinogradnika najbolj vesel letni čas. Veliko slovenskih pesnikov je vinsko trto, našo najlepšo in najdražjo rožico, opevalo v svojih pesmih, znašla pa se je tudi v slovenski himni. V klimatsko ugodnem predelu slovenskega podeželja ni hiše, ob kateri njen gospodar ne bi zasadil vsaj enega trsa. Ker je slovenska zemlja razdeljena na različna podnebna področja, se trgatev ne opravlja povsod ob istem času, razlika dosega tudi več kot mesec dni.
V Beneški Sloveniji je trgatev, bendima, okoli 8. septembra.
Starodavna cerkvica z oltarjem Bandimice stoji v kraju Bergagnacco pri Št. Lenartu v Slovenski Benečiji. Znamenit in od ljudstva obiskovan je bil oltar Matere Božje »bandimice«. Slika je predstavljala Mater Božjo in Božje Dete, ki držita v rokah žitni klas in grozd. Oltar in ime bendimske ali bandimske, to je trgatvene ali vinske Matere Božje je nekaj svojskega, česar ne zasledimo v drugih krajih.
V Brdih sv. meho ali Mihael odpira klet in vendimo.
Tako pravi tudi pesem:

Mi gramo čez Vrhuje,
je zrelo že gruzduje.
Mi gramo čez Kozano,
je pituno in rano.
Mi gramo čez Bijano,
gruzduje je pobrano.
Mi gramo čez Oslavje,
in pijemo na zdravje.

Že leta 1888 je starešinstvo Šmartno – Kojščanske županije sklenilo, da se trgatev začne 8. oktobra. Ker pa je županija sumila da bodo kmetje vsevprek prodajali grozdje je izdala odlok za prekršek pri prodaji grozdja s plačilom kazni. Ker pa se je trgatev že začela v goranjih Brdih so pohiteli in izkoristili praznik na Vrhovlju. Prebran je bil 8. septembra na praznik rojstva Marije na Vrhovlju. Zato izhaja ime Vndimršca prav iz tega datuma in pomeni: Vndu, vndi se je v starem narečju reklo posoda, mršca, pa mečkanje grozdja.
Običaj iz pred 60 let pa je bil, da so vsem sodelujočim pevcem, ki so prišli od daleč na Vrhovlje dali v zahvalo roč grozdja.

Prva omemba, ki se nanaša na naš kraj »Vrhovlje« v pisani obliki je iz Čedajskega urbarja:
to je bilo 12. aprila leta 1348 je Jurius Mauri de Vercholia zastavil vinograd.
To je bilo pred 660 leti.
Prvo napisano ime Sferchogla, Vercholia, Verculia, Vercoglium, Verhulium, Vrhovlje pri Kojskem nosi ime po vrhu, vrh-ulje.
Verculia se zasledi v mapnih zemljevidih iz leta 1772 in 1812, ki nam kaže tudi hiše, ki so jih prišleki postavljali ob vodnih izvirih.
V Vatikanskem arhivu se nahajajo naslednjo podatki o goriški nadškofiji:
Vrhovlje, Brestje, Gonjače in Dobrovo so leta 1648 spadale pod jurisdikcijo grofov Colloredo.
Naslednji vizitacijski zapisnik goriškega, tolminskega in devinskega arhidiakonata goriške nadškofije iz leta 1750 za časa grofa Attemsa navaja:
Na Vrhovlju živi 36 družin, to je 200 ljudi, naš župnik je Matteo Boltar.
Po odhodu Francozov je grof Saurau na dunajskem zboru začrtal nove meje leta 1814 so pod goriško – beneško mejo pripadali sledeči kraji: v Brdih Senik, Mernik, Škrljevo, Brdice in Vrhovlje.
Čeprav so bile vizitacije namenjene predvsem cerkvenim zadevam in verskemu življenju je v zapisnikih mogoče najti podatke o demografskem stanju, o gospodarstvu in kmetijstvu, o družbenih vprašanjih ipd.
O zapiskih, ki jih je še ogromno in pričevanjih že pokojnih ljudi, pa kdaj drugič.


Pripravil Zoran Slejko

Ni komentarjev:

Objavite komentar