nedelja, 24. marec 2013

SLAPNIK



To je hribovsko naselje v severnem zatrepu Brd, pod Vrhoveljsko planino (653m), Nozemskim vrhom. Vanjo se pride po stranski makadamski cesti Križada – Nozno – Vrhovlje pri Kojskem.

Tu ni več živečih prebivalcev. Popolnoma prazno naselje prepuščeno zobu časa.

Slapnik je bil ena izmed najbogatejših vasi, katere začetki segajo daleč nazaj. To nam pričajo tudi velike kmečke hiše z primitivnimi arhitektonskimi značilnostmi. Na nekaterih hišah so še ostanki pisanih barv, tako da te spominjajo na naša obmorska mesta, kjer je čutiti vpliv Benečanov.

  • zapuščeno ognjišče v eni izmed hiš
  • krušna peč poleg ognjišča
  • izpahnjenci
  • zidna omara
     
Stavba ima dolg pravokoten tloris. Je enonadstropna, streha je krita s korci. Ohranjene so barvne planete. V prvem nadstropju je dolg lesen gank. Ohranjeni so tudi kamniti okvirji oken in vrat, kamnite plošče ter železni križi na oknih. Na vzhodni fasadi sta naslikani zvezdi z zasenčenimi kraki, pod manjšo je še Slovenski grb, okoli večje pa so naslikane začetnice SFRJ.

Gospodarsko poslopje in stanovanjska hiša tvorita tloris v obliki črke U. Na sredi je majhno dvorišče, ki ga s četrte strani obdaja zid. Pod obema stavbama je podhod, skozi katerega vodi pot k naslednjim hišam. Stanovanjski del je dvonadstropen. Ohranjene so barvne lunete. V nadstropje vodi zunanje stopnišče. Ohranjeni so kamniti okviri oken in vrat.

Vas je dosegla visok standard predvsem na račun vinogradov. Še več dobička pa je prinašal kostanj- maroni. Kostanja niso pobirali po tleh, ampak so ga klatili, tako da je ostal v gričah (ježicah). Tako je več časa ostal svež. Stari Ludvik mi je pripovedoval, kako so prihajali trgovci iz Nemčije in Italije; postavili so se na sredo vasi ter rekli: "Do sedmih pobiramo"! Ljudje so se vrgli na delo, tako, da je bil pridelek ob določeni uri že na poti. Gospodinja se je spomnila, da se je ta kostanj v Italiji prodajal na poseben način, skuhan ter namočen v čokolado. Maroni so kupovali v glavnem bogati ljudje, saj je veljal za izbrano in drago jed.
Kmetje so imeli celo po šest volov. Takrat seje obdelovalo vse ročno, tako da so bili voli pojem moči.Povprečni kmetje so imeli le po enega vola, tako da so si morali med seboj sposojati. Kdor je imel dva, pa je že bil na konju.





Vas ima še en vzdevek "kotel", to pa zato, ker je podnebje tako, da trte dozorijo prej kot v okoliških krajih.

Ljudje so povedali , da se spominjajo kako je bila govorica Slapčencev malo drugačna. V njej so se čutili beneški vplivi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar